کولپوسکوپی
کولپوسکوپی جهت تشخیص و درمان بسیاری از بیماری ها در زنان استفاده می شود. بسیاری این سوال را دارند که آیا کولپوسکوپی درد دارد ؟ در این مقاله قصد داریم به چگونگی انجام این روش، مراقبت های قبل و بعد از آن و همچنین در رابطه با هزینه کولپوسکوپی توضیحاتی ارائه دهیم.
پزشکان جهت تشخیص سرطان در نواحی تناسلی، مخصوصاً بعد از نتیجه غیر طبیعی تست پاپ اسمیر ، از این روش بهره می گیرند. دکتر آزاده یوسف نژاد، متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص انکولوژی با استفاده از روش های نوین به درمان این بیماری می پردازد.برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره 26741631 تماس بگیرید یا به شماره واتساپ 09109027653 پیام دهید
چرا کولپوسکوپی انجام دهیم؟
موارد زیر ممکن است علت انجام کولپوسکوپی باشند:
- غیرطبیعی بودن نتایج پاپ اسمیر فرد
- بعد از رابطه جنسی خونریزی وجود داشته باشد
- رشد سلول های قابل مشاهده در فرج و واژن فرد
- زنانی که مادران آن ها در طول بارداری در معرض DES قرار گرفته باشند در معرض ابتلا به سرطان ناحیهی تناسلی بیش از سایر بانوان قرار دارند.
- کولپوسکوپی میتواند به منظور تشخیص سلول های غیر طبیعی و در برخی موارد پیش سرطانی یا سرطان رحم
- زگیل تناسلی
- تست hpv مثبت
- عفونت واژینال مقاوم به درمان
- زخم غیر طبیعی دهانه رحم در معاینه
- التهاب واژن
اقدامات قبل از کولپوسکوپی
آماده شدن برای کولپوسکوپی مانند آماده شدن برای آزمایشات زنانه دیگر است.
– پزشک توضیحاتی راجع به این روش به بیمار داده و بیمار می تواند سوالات خود را از پزشک بپرسد.
– ممکن است نیاز به امضای برگه رضایت نامه برای انجام این روش باشد. برگه رضایت نامه را به دقت بخوانید و در صورتی که موردی ابهام آمیز وجود دارد، بپرسید.
– در صورتی که باردارید یا مشکوک به بارداری می باشید پزشک را در جریان بگذارید.
– در صورتی که به موارد خاصی مثل لاتکس، چسب، ید، و یا داروهای بیهوشی حساسیت دارید، پزشک را در جریان بگذارید.
– تمامی داروهایی که مصرف می کنید (تجویزی یا بدون نسخه) و حتی داروهای گیاهی را به پزشک اطلاع دهید.
– این روش در زمان های غیر از قاعدگی صورت می گیرد.
– از ۲۴ ساعت قبل از این روش، از دوش گرفتن، مقاربت جنسی، داروهای واژنی و تامپون خودداری کنید.
– در صورتی که به دارو هایی نظیر استامینوفن و … حساسیت ندارید، احتمالاً پزشکتان یک ساعت قبل از این عمل، برای پیشگیری از درد به شما مسکن تجویز می کند. آسپیرین و ایبوپروفن نیز مورد استفاده قرار می گیرند ولی به دلیل خاصیت رقیق کنندگی خون، موجب افزایش خونریزی می شوند.
– در صورت داشتن شرایط خاص احتمالاً موارد مراقبتی دیگری به بیمار گوشزد می شود.
تفاوت کولپوسکوپی با پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر، شامل جمع آوری نمونه ای از سلول های رحم و چک کردن آن ها به منظور تغییرات اولیه است که ممکن است منجر به سرطان رحم در آینده شوند. اگر تست پاپ اسمیر فرد وجود برخی سلول های غیرطبیعی را در نمونه فرد نشان دهد و تست HPV یا هرپس تناسلی فرد نیز مثبت باشد، انجام آزمایش کولپوسکوپی می تواند به تایید و تشخیص مشکلات بالقوه کمک کند. ویروس HPV یا پاپیلوما ویروس انسانی، نوعی از ویروس است که می تواند خطر ابتلا به برخی انواع سرطان ها را در بسیاری از افراد بالاتر ببرد. از جملهی این سرطان ها، سرطان گردن رحم، واژن و سرطان فرج هستند.
مطالب مرتبط با بیماری های زنان را در بخش زیر دنبال کنید:
شیوه انجام کولپوسکوپی
کولپوسکوپی در مطب پزشک انجام شده و به طور میانگین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه به طول می انجامد و نیازی به بیهوشی ندارد. در اینجا شیوه انجام این تست ذکر شده است:
- مشابه انجام تست پاپ اسمیر روی کمر دراز می کشید
- پزشک کولپوسکوپ را چند سانتی متر دورتر از فرج قرار داده و با اسپکولوم دهانه دیواره های واژن را باز کرده تا رحم قابل مشاهده باشد.
- رحم و واژن با لوسیون اسید استیک شست و شو داده می شوند تا مخاط شسته شده و سلول های ناهنجار مشخص شوند.
- کولپوسکوپ شما را لمس نمیکند و تصویر و نمونه برداری از نواحی مشکوک و غیرعادی انجام می گیرد.بعد از نمونه برداری معمولا از نوعی لوسیون و بانداژ برای کاهش خونریزی استفاده می کند.
- برخی زنان ورود اسپکولوم را به واژن آزار دهنده می پندارند. برخی دیگر نیز حس سوزش دارند اما در هر حال سعی کنید در طول انجام تست آرام باشید.
مراقبت های بعد از کولپوسکوپی
بعد از این روش نیاز است که بیمار از پد بهداشتی استفاده کند. خونریزی خفیفی به مدت ۳ تا ۵ روز ادامه می یابد. خونریزی به رنگ تیره یا گاهی اوقات سبز رنگ می باشد. این ترشحات عادی بوده و به دلیل تخلیه محلول های استفاده شده حین آزمایش می باشد. با این حال تا زمانی که خونریزی مشاهده می شود، از دوش گرفتن، مقاربت جنسی ، داروهای واژنی و یا استفاده از تامپون بپرهیزید.
بهترین دکتر برای کولپوسکوپی
تشخیص کولپوسکوپی، یک روش تشخیصی سبک و سریع می باشد. در صورتی که پزشک معالج مهارت و تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد و بداند نمونه برداری یا بیوپسی باید از چه ناحیه ای صورت بگیرد، بسیار مهم است. باید توجه داشت که قبل از قبل از مراجعه به متخصص زنان و زایمان، تحقیقات لازم در خصوص پزشک را انجام دهید و بهترین دکتر برای کولپوسکوپی را انتخاب کنید تا تشخیص به درستی انجام شود. زیرا در برخی از مواقع پیش می آید که فردی مبتلا به ویروس است و نواحی آن بافت آسیب دیده است ولی تغییرات سلولی سطحی بوده اند و قابل مشاهده نخواهد بود و بایستی برای تشخیص با میکروسکوپ دقت لازم و کافی را انجام داد
عوارض کولپوسکوپی
این روش نسبتاً بی خطر و ایمن می باشد. خطرات عمده در این روش شامل خونریزی، عفونت و درد های شکمی و لگنی می باشد. کولپوسکوپی در زمان بارداری، موجب پیچیدگی هایی در روند بارداری، مثل زایمان زود رس می شود.
گرچه این روش به طور بالقوه توانایی نمونه گرفتن از بافت ناسالم در بیمار را برای پزشک فراهم می کند، همیشه این احتمال وجود دارد که در آزمایشگاه، تشخیص مشکل امکان پذیر نباشد. و یا اینکه نمونه از بافت مربوطه، گرفته نشود.
هزینه کولپوسکوپی
با توجه به پیچیدگی و حساسیت و قطعیت این روش و نیاز به تبحر پزشک در این روش، هزینه آن به نسبت سایر روش های قدیمی کمی بالاتر می باشد. با این حال با توجه به بیمه درمانی و مرکز درمانی هزینه ها متفاوت است.