شنیدن کلمه یائسگی زودرس یه عده رو ناراحت میکنه، بعضیا رو میترسونه، به بعضیها حس بدی میده و البته بعضیها هم خیلی منطقی به عنوان یه دوره از زندگی که شرایط خاص خودش رو داره با اون روبرو میشوند.
شما جزو کدوم دسته اید؟
یائسگی زودرس
یائسگی زودرس معمولا تو دوره سنی بین 45 تا 55 سال اتفاق میافتد. در این دوره تخمدانها کمتر هورمونهای زنانه رو ترشح میکند، بدنبال اون قاعدگی نامرتب میشود و بعد از آن کاملا قطع میشود. معمولا اگه حدود یک سال خانمی پریود نشود، میگوییم طرف یائسه شده است. یائسگی با تغییرات اساسی در بدن خانمها همراهه میباشد که مهمترین آنها همین قطع شدن پریود و بچه دار نشدن میباشد. ریسک یک سری مشکلات هم بالا میرود. مثل: پوکی استخوان، بیاختیاری ادرار، بیماریهای قلبی وعروقی، کم شدن ترشحات زنانه و افسردگی میتواند از جمله این مشکلات باشد.
حالا اگر خانم قبل از 40 سالگی یائسه شود به اون یائسگی زودرس میگوییم. احتمال یائسگی زودرس در خانمهای زیر سی سال یک در هزاره. در حالیکه این آمار در خانمهای بین 30 تا 40 سال ده برابر میشه و از هر 100 خانم، یک نفر دچار یائسگی زودرس میشه. پس در این محدوده سنی باید جدی بگیریمش. مخصوصا اینکه خیلی از خانمها میخوان در این بازه سنی بچه دار شن.
از بین مهمترین دلایلی که خانمها دچار یائسگی زودرس میشوند غیر از موارد ژنتیکی و کروموزومی میشه به داروهای کاهش دهنده استروژن، بیماریهای تیروئیدی، سابقه خانوادگی، استرس زیاد، دخانیات و ذخیره کم تخمدانها اشاره کرد.
یائسگی زودرس خیلی وقتها روحیه خانم رو نابود میکنه و حتی زندگی زناشویی رو شدیدا تحت تاثیر قرار میده؛ مخصوصا به خاطر همون داستان بچه دار شدن که شدیدا به مشکل میخوره. حالا روشهایی وجود دارد که جلوی یائسگی زودرس را میتوان گرفت.
همچنین در وبلاگ دکتر یوسف نژاد بخوانید:
روش هایی برای جلوگیری از یائسگی زودرس
برخی موارد ابتلا به یائسگی زودرس اجتناب ناپذیر هستند اما گاهی می توان تلاش های برای اجتناب از ابتلا به آن یا به تاخیر انداختن یائسگی زودرس انجام داد. نکاتی که باید اجتناب از ابتلا به یائسگی زودرس رعایت شوند شامل موارد زیر هستند:
- مصرف دخانیات را بلافاصله ترک کنید.
- به طور مرتب ورزش کنید. این کار می تواند منجر به شادابی شما شود و از چاقی بدن جلوگیری کند
- وزن سلامت خود را حفظ کنید
- از محصولات طبیعی پوست استفاده کنید که بدون هورمون هستند
- از استرس دوری کنید و تمرینات ریلکسین و مدیتیشن را انجام دهید
- تا حد ممکن غذاهای طبیعی و سالم مصرف کنید.
درمان علائم یائسگی؟
اول از همه اینکه یکی از شایعترین علائم یائسگی زودرس در خانمها گر گرفتگیه. برای گر گرفتگی حتما به پزشک مراجعه کنید. چون بیماریهای دیگه ای هم هستند که این علامت رو میدن و در سنین بالا شایع هم هستند: مثل اختلالات تیروئیدی. پس گر گرفتگی حتما باید زیر نظر متخصص بررسی شه تا مطمئن شویم که مربوط به یائسگی هست یا نه.
در مورد رژیم غذایی برای درمان گرگرفتگی اول از همه دانه سویا مفیده برای این افراد. و البته روغن گل مغربی هم خیلی در کاهش و درمان گرگرفتگی موثره که می تونین مصرف کنید. البته دومی رو بهتره ترجیحا پزشک تجویز کنه براتون. چرا که بهتره مطمئن شیم که واقعا علت اصلی همون یائسگیه یا نه. در ادامه اگر نیاز شد میشه دارو هم تجویز کرد.
مورد دوم اینکه سوالات زیادی در مورد هورمون درمانی و قرصهای جلوگیری از بارداری پرسیده بودید. و اینکه آیا با مصرف اونها میشه یائسگی زود رس رو به تعویق بندازیم یا خیر. در مورد هورمون درمانی باید خدمتتون بگم که ما با این کارها یائسگی رو به تعویق نمیندازیم، بلکه داریم قاعدگی رو تنظیم می کنیم (بوسیله هورمونهایی که داریم از بیرون به بدن کمک می کنیم). اینها عوارض و معایب خاص خودش رو داره و تجویز اینها شخص به شخص فرق داره. ما برای بعضیها تجویز نمی کنیم و برای بعضی از خانمها شاید برای ده سال تجویز کنیم.
در این دوره مصرف سیگار باید قطع بشه و ورزش توصیه میشه. چرا که مشکلات قلبی عروقی بعد از یائسگی نسبتا شایع هست و مصرف سیگار با ریسک بالایی همراهه.
مورد آخری که خانمها بعد از یائسگی زودرس درگیر اون میشن کم شدن ترشحات واژن، خشکی واژن و کم شدن شدید میل جنسی هست.
برای درمان این بیماری و سایر بیماریهای زنان و زایمان میتوانید بصورت آنلاین و یا حضوری توسط دکتر آزاده یوسف نژاد از خدمات درمانی بهره مند شوید. برای رزرو نوبت انلاین به وبسایت آوید کلینیک مراجعه نمایید.