انواع سرطان در زنان را بشناسید
-
سرطان دهانهی رحم
زمانی کشندهترین سرطان بین بانوان، این سرطان بود که به لطف پیشرفت دانش و برنامههای پیشگیری و کنترل، به رتبهی چهاردهم لیست کشندهترین سرطان سقوط کرد.
سرطان دهانه رحم هنگامی رخ میدهد که سلولهای داخل دهانه رحم به طور غیر طبیعی رشد میکنند یا تومور شروع به شکل گیری می کند.
عوامل خطر سرطان دهانهی رحم چیست؟
- 1. عفونت HPV: این مورد شایع ترین علت ابتلا سرطان دهانه رحم است. با این حال، داشتن HPV (ویروس پاپیلومای انسانی یا زگیل تناسلی) به این معنی نیست که یک زن در طول عمر خود به سرطان دهانه رحم مبتلا شود.
- 2. سیگار کشیدن: زنانی که بیشتر اوقات زندگی سیگار می کشند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
- 3. DES: یکی دیگر از عوامل خطر اصلی قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بیسترول (DES) است. DES دارویی است که قبلاً برای جلوگیری از سقط جنین به مادران باردار داده می شد، اما این عمل در سال 1971 در ایالات متحده به پایان رسید.
- پیشگیری از بارداری و زایمان: خانمهایی که به مدت 5 سال یا بیشترقرصهای ضد بارداری مصرف کردهاند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند. علاوه بر این، زنانی که هفت فرزند یا بیشتربه دنیا آورده اند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
علائم سرطان دهانهی رحم چه چیزهایی هستند؟
این سرطان در مراحل اولیه علائمی بروز نمیدهد و به کندی رشد میکند. اما در مراحل پیشرفته این بیماری علائم زیر را دارد:
- خونریزی غیرطبیعی: خونریزی غیرطبیعی خارج از قاعدگی و در هنگام مقاربت و خونریزی پس از تست لگن میتواند نشانهی سرطان دهانهی رحم باشد.
- درد در هنگام مقاربت
پیشگیری از سرطان دهانه رحم
- این پیشگیری می تواند به صورت اولیه باشد که فرد می تواند واکسن HPV استفاده کند .
- پیشگیری می تواند به صورت ثانویه باشد که همان انجام تست پاپ اسمیر می باشد . یعنی وقتی در نتیجه تست یک سلول غیر طبیعی وجود داشته باشد پزشک برای برسی بیشتر انجام کولپوسکوپی را تجویز می کند . که در این روش دهانه رحم را با بزرگنمایی می بینند و اگر ضایعه ای مشاهده شود بیوپسی انجام می شود و بر اساس اطلاعات به دست آمده می توان ضایعه را در مراحل پیشرفت تشخیص داد و درمان را شروع کرد و از بروز بدخیمی جلوگیری کرد .پس از کولپوسکوپی ، در صورت نیاز بیوپسی انجام شده و بر اساس اطلاعات بدست آمده، میتوان ضایعه را در مراحل ” پیش بدخیم” تشخیص داد و درمان را شروع کرد و از بروز بدخیمی جلوگیری نمود. اگر بتوان سلول های غیر طبیعی را در مراحل اولیه تشخیص بدهیم درمان به راحتی انجام داد . در خیلی از موارد انجام پاپ اسمیر را در کشور ما لحاظ نمی کنند و با پیشرفت بیماری و خونریزی های شدید مراجعه می کنند . لطفا در خصوص انجام تست پاپ اسمیر کوتاهی نکنید زیرا سلامتی شما ، سلامتی خانواده را تحت الشعاع قرار می دهد .
-
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان به عنوان سرطان خاموش شناخته میشود و جز در موارد بسیار پیشرفته علائمی بروز نمیدهد. این سرطان در اثر رشد غیر طبیعی سلولهای تخمدان ایجاد میشود.
سه نوع اصلی سرطان تخمدان وجود دارد و آنها بر اساس موقعیت سلول های سرطانی متفاوت هستند. رایجترین نوع، به نام کارسینوم اپیتلیال، سلول های سرطانی در لایه بیرونی سلول ها در تخمدانها شروع به رشد میکنند. نوع دوم سرطان سلولهای میکروبی است که به طور معمول درنوجوانان ظاهر میشود. سرطان سلول جوانه در سلولهای تخم در داخل تخمدانها ایجاد میشود و معمولاً بدون آسیب به باروری قابل درمان است. سومین و نادرترین نوع، سرطان سلول استروما است که در بافت همبندی که تخمدان ها را در کنار هم نگه میدارد، شروع میشود.
همچنین در وبلاگ دکتر یوسف نژاد بخوانید:
انواع روش های درمان سرطان در زنان(
عوامل خطر در سرطان تخمدان چه مواردی هستند؟
- 1. سن: زنان بالای 55 سال احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان نسبت به زنان جوان تر دارند.
- 2. وزن: زنانی که چاق هستند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- 3. تاريخچه با داروهاي باروري يا درمان با جايگزين استروژن: اين روشهاي درماني با بروز بالاتر سرطان تخمدان مرتبط است.
- 4. اندومتریوز: مطالعات اخیر نشان میدهد که آندومتریوز، به ویژه آندومتریوز که در تخمدان ایجاد می شود، می تواند 43٪ خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
- 5. سابقه خانوادگی: زنی که بستگان زنش مبتلا به سرطان تخمدان هستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- 6. جهش ژن: زنان با جهش در ژنهای خاص به نام های BRCA1 یا BRCA2 در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
علائم سرطان تخمدان چیست؟
سرطان تخمدان هیچ نشان مشخصی ندارد. به خصوص در مراحل اولیه بیماری علائم بسیار ظریف است، اما میتواند شامل درد در کمر یا لگن، تنگی نفس، خونریزی واژینال (اگرچه نادر است) یا دوره های نامنظم باشد.
علائم دستگاه گوارش نیز میتواند نشانه ای از سرطان تخمدان باشند. نفخ شکم یا تورم، از بین رفتن اشتها، سوء هاضمه، تهوع، اسهال، یبوست، ادرار مکرر یا پر بودن، حتی بعد از خوردن وعده های غذایی کوچک از این جمله هستند.
روشهای تشخیص سرطان تخمدان چیست؟
بررسیهای منظم در تشخیص اولیه سرطان تخمدان مهم است. در حین معاینه، پزشک در مورد تاریخچه پزشکی خانواده سؤال میکند و معاینه لگن را انجام میدهد، با لمس واژن، رکتوم و شکم تحتانی، تودهها را بررسی میکند.
در صورت یافتن هرگونه تودهای، آزمایش خون و سونوگرافی انجام میشود. اگر هر یک از این آزمایشات به سرطان تخمدان اشاره داشته باشد، پزشک برای اطمینان بیوپسی انجام خواهد داد.
سرطان تخمدان چگونه درمان میشود؟
درمانها بسته به سن بیمار، سلامت کلی و اندازه تومور پس از تشخیص آن متفاوت است. به طور کلی، ممکن است ترکیبی از دو یا چند درمان انجام شود که به طور معمول شامل جراحی و شیمی درمانی است.
علاوه بر این، بیماران مبتلا به نوع خاصی از سرطان تخمدان به نام سرطان سلول استروما که فقط در یک درصد موارد رخ می دهد، ممکن است از هورمون درمانی بهره مند شوند.
در حالی که اغلب در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت، امروزه پرتودرمانی به ندرت برای معالجه سرطان تخمدان استفاده میشود.